Werkbezoek van dr. Jan Nico Scholten aan Mozambique

In de week van 31 Mei tot en met 5 Juni heeft de voorzitter van AWEPA, dr. Jan Nico Scholten een werkbezoek aan Mozambique gebracht, op 26, 27 en 28 Mei heeft hij de gemeentes van de steden Inhambane en Maxixe bezocht.

Tijdens een eerder bezoek in April 2009 heeft dr. Scholten de burgemeesters van Xai-Xai en Chockwe bezocht, nu was het de beurt aan Inhambane en Maxixe.

Het doel van dit bezoek was om:

  1. Het belang van het Sanitatieprogramma nogmaals te onderstrepen en de rol van Awepa in het programma uiteen te zetten. Awepa zal de gemeentes versterken op het gebied van wet- en regelgeving en ook nodige trainingen hierover verzorgen.
  2. De banden tussen AWEPA en de gemeentes te versterken. AWEPA ondersteunt de gemeentes al jarenlang met diverse trainingen op bestuurlijk niveau. Zowel de burgemeester van Maxixe als van Inhambane waren erg verheugd om de “vader” van Awepa zoals zij het verwoordden, te ontmoeten.
  3. De schoolsanitatieproject in Inhambane en Maxixe is pas dit jaar van start gegaan, de eerste toiletgebouwtjes zijn af. Er is gebruik gemaakt van de gelegenheid om de toiletgebouwtjes feestelijk te openen in aanwezigheid van dr. Scholten.

Basisschool Matadouro in Maxixe heeft maar liefst 2140 leerlingen, er zijn 2 nieuwe toiletgebouwtjes gebouwd en 2 bestaande opgeknapt.

De school in Inhambane telt 2600 leerlingen, hier zijn maar liefst 4 nieuwe toiletgebouwtjes gebouwd. De kinderen beschikken nu over een degelijk toilet, hebben water om hun handen te wassen na toiletgebruik en water om te drinken. Op beide scholen hadden de kinderen iets voorbereid voor de opening, er werd gezongen, gedanst en een toneelstuk opgevoerd over hygiëne en handen wassen.

Derde school in Chokwe is inmiddels voorzien van nieuwe toiletten. De leerlingen reageren enthousiast op de uitgebreide voorlichting die gegevens is.

Verslagen van de activiteiten in Mozambique