Wat poep is voor jou, is geld voor mij: al ruim 300 beerputten en toiletten leeggehaald door sanitatie-bedrijfjes in Beira, Chimoio, Gondola en Manica

Mechanische pomp, beerput en tankBedrijven kunnen geld verdienen met het leeghalen van beerputten en latrines en het transporteren van poep en plas naar een veilige stortplaats of zuivering. In samenwerking met lokale partners selecteerde, trainde en equipeerde het Friese Programma’s in totaal 10 ondernemers in Beira, Chimoio, Gondola en Manica. Van deze 10 zijn er inmiddels 6 aan de slag. Samen leegden zij al meer dan 300 beerputten en toiletten. De overige 4 beginnen waarschijnlijk in juli, zij zijn nog bezig met het verkijgen van de vereiste licentie.    

Veilig storten ten behoeve van recyclingDe ondernemers gebruiken 3 methoden voor het leeghalen: schep met emmer, handmatige pomp (genaamd Gulper Pomp) en mechanische pomp (genaamd Trash Pomp). Met name deze laatste is een groot succes, binnen een kwartiertje is de tank gevuld met 2000 liter poep en plas uit de beerput (zie foto “mechanische pomp, beerput en tank”). Dit zorgt voor een blije klant met een lege beerput en een blij bedrijf dat geld verdient met poep en plas.

Vervolgens wordt de volle tank op een kleine truck getransporteerd na een veilige stortplek. In Gondola en Manica gebeurt dit op een “gecontroleerde vuilnisbelt” en in Chimoio in een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het Friese Programma ondersteunde eind vorig jaar bij de bouw en renovatie van deze plekken.

Beira bezit reeds een goed werkende afvalwaterzuiveringsinstallatie. Echter door de grote afstanden in Beira is de behoefte onstaan voor “lokale stortplekken”, ook wel “fecal sludge transfer stations” genaamd. Het Friese Programma heeft de gemeente ondersteund bij de realisatie van één van deze transfer stations. Naar verwachting is deze medio september gereed.

Aan de slag met de handpompHet Friese Programma is zoals eerder bericht inmiddels afgerond. De “natuurlijke” opvolger, stichting FACE of sanitation gaat door met de begeleiding van deze ingezette trajecten. Het mooie is dat de hele sanitatie-keten (toiletbouw, leeghalen, transport, behandeling, hergebruik) nu in de praktijk is gebracht in de 4 verschillende gemeenten. De volumes zijn nog (zeer) beperkt, maar de basis voor opschaling is gelegd.Vullen van een tank

Gepubliceerd: woensdag 5 juli 2017

Overige nieuwsberichten